Category Archives: Atitudini Discriminatoare

Marius Spînu

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Iași, Colegiul 10: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/iasi.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: ARD-PDL


28.11. 2011 Interviu acordat cotidianului “Gandul” “Nu am văzut homosexual care să se ducă să-şi facă tratamentul care există la ora aceasta ca să îşi înăbuşe aceste porniri. Aici vorbim despre o ramură a homosexualilor, vorbim de pedofilie, atentatul asupra unor copii mici, nu printr-un accept reciproc şi aici se poate discuta, eu nu sunt de acord nici măcar cu homosexualitatea, înţeleg anumite lucruri, sunt deschis la minte dar se trece peste o limită peste care eu personal nu aş putea trece”.

“Gandul” consemneaza ca in cadrul interviului Marius Spanu ar fi arfirmat ca “nu este normal sa fii homosexual”

CNCD nu s-a pronuntat in acest caz.

Asociatia ACCEPT si-a exprimat ingrijorarea cu privire la caracterul iresponsabil al declaratiilor facute de parlamentarul Marius Spanu, in care acesta pune semnul egal intre homosexualitate si pedofilie, savarsind astfel o grava confuzie intre cei doi termeni. Prin faptul ca astfel de declaratii aduc atingere demnitatii si prejudicii de imagine persoanelor LGBT din Romania, Asociatia ACCEPT solicita domnului parlamentar Marius Spanu sa-si retraga afirmatiile cu privire la asocierea dintre homosexualitate si pedofilie. Asocierea deliberata dintre pedofilie si homosexualitate este iresponsabila si in contradictie atat cu evidentele stiintifice, cat si cu legislatia romana, considera Accept.

Nicolae Vasilescu

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Dolj, Colegiul 2: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/dolj.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PSD


Discriminare pe criteriu de orientare sexuală

“Putem ȋntălni pederaştii ȋn toate zonele economice, sociale sau politice ale unui stat […] Aşadar, homosexualitatea nu poate fi o ‘boala’. Homosexuali au doar o problemă de ADN. O configuraţie mai rară care ȋi trimite către aceasta devianţă […]. Aşadar, homosexualitatea poate fi considerată doar … ‘anormală’ ”.

“Homosexualul nu trebuie hulit. Mai ales in situaţia ȋn care nu işi face poftele ‘anormale’ ȋn parcul public sau ȋn sala de cinematograf. Atitudinea ‘normalilor’ care exagerează prin a lua apărarea ‘anormalilor’ este şi ea de condamnat pentru că devine advertising. Altfel , ȋncet – ȋncet , ceea ce este astăzi ‘anormal’ mâine poate deveni normal SA TRAITI BINE SI …NORMAL!!!”.

 

CNCD nu s-a pronunţat ȋn acest caz.

Sursă: blogul personal

Teodor Anatol Baconschi

Senat

Judetul in care candideaza: Iași, Colegiul 4:

Alianta/Partidul pentru care candideaza: ARD-PDL


Discriminare pe criteriu de etnie În februarie 2010, Teodor Baconschi,. ministrul roman de Extern, a declarat în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche:“Avem niște probleme fiziologice, naturale, de infracționalitate în sȃnul unora dintre comunitǎțile romȃnești, în special în rȃndul comunitǎților cetǎțenilor romȃni de etnie rromǎ”.

În data de 23 noiembrie 2010, CNCD a decis cu majoritate de voturi:

“1. Declaratiile domnului Teodor Baconschi au caracter discriminatoriu conform O.G 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

2. Intrucat nu s-a putut retine intentia reclamatului de a discrimina s-a decis sa se adopte o recomandare ca pe viitor acesta sa manifeste o atentie sporita cu privire la aspectele ce tin de egalitate si interzicerea discriminarii”

Comunitatea rroma a protestat fațǎ de aceastǎ declarație, cerȃnd demiterea ministrului, pe care l-au acuzat de discriminare si rasism. Sursǎ: Ziare.com

George Becali

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Bucuresti, Colegiul 25: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/bucuresti.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PNL


Discriminare pe criteriu de gen

 Declaratie 2011„[…] singurul motiv pentru care Dumnezeu îţi dă voie să te desparţi de o femeie, numai dacă este curvă, adică dacă înşală. Da? Iar dacă bărbatul înşală Dumnezeu nu dă voie femeii ca să se despartă de bărbat. Deci..Dumnezeu spune că bărbatul e bărbat şi femeia curvă. Da?”

CNCD s-a autosesizat în 2011 și a hotǎrȃt cǎ declarația constituie discriminare în conformitate cu prevederile OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările ulterioare şi se sancţionează amendă contravenţională în cuantum de 2000 lei. Sursa: CNCD

 Declaratie 2012 În 2012 George Becali  a declarat telefonic la postul de televiziune România TV „Eu nu vorbesc cu femeia! V-am spus că nu intru în dialog cu femeile. Să discute femeile între ele, eu discut numai cu bărbaţii!”, când a fost invitat să dialogheze cu preşedinta PP-DD, Simona Man.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/becali-eu-nu-vorbesc-cu-femeia-activistele-reactioneaza-282577.html

CNCD nu s-a pronunțat în acest caz.

Discriminare pe criteriu de religie si naționalitate

Declaratie 2012 In data de 15.01.2012, George Becali  a declarat urmatoarele pe postul GSP TV: „Am fost scârbit când am văzut că mii de români au ieşit în stradă ca să ia apărarea unui arab împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Chiar dacă ar fi greşit Băsescu, n-ai voie să iei apărarea unui arab! M-am uitat cu scârbă la televizor! Mi-e scârbă de românii care au ieşit în stradă! Arafat să se ducă la el în ţară, la arabi, acolo! Cum să ţin cu un arab împotriva preşedintelui ţării mele? Să nu pună ministru arab în viaţa lor.”

CNCD s-a autosesizat cu privire la afirmaţiile domnului Becali, iar in data de 29.02.2012, Colegiul a hotărât cu unanimitate de voturi că afirmaţiile sunt discriminatorii in baza O.G. nr. 137/2000, şi a l-a sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 3000 lei. Sursa: CNCD

 

Discriminare pe criteriu de orientare sexualǎ

Declaratie 2010  „Nici dacă se desfiinţează (…) nu iau un homosexual la echipă. Decât cu un gay, mai bine jucăm cu un jucător de la juniori”. „Pai, dacă a scris pe prima pagină că este gay? Păi, chiar dacă nu este gay şi îmi spune Dumnezeu 100% la noapte (…) băi, 100% nu e (…) dacă a scris pe prima pagină aşa ceva (…) şi la Sport Total FM m-au sunat de pe acolo (…) că e gay (…)  la revedere (…) nu-l mai iau şi dacă mi-l dă gratis (…)”

Prin hotărârea nr. 276 din 13.10.2010 CNCD a hotǎrȃt cǎ aceste afirmaţii au fost de natură a aduce atingere demnităţii persoanelor care fac parte din această comunitate și constituie hărţuire potrivit O.G. nr. 137/2000. Împotriva lui Becali s-a dispus sancţionarea contravenţională cu avertisment. Sursa: CNCD

 

Discriminare pe criteriu de dizabilitate

“Tu eşti handicapat!“

CNCD a hotarat ca aceasta afirmatie este de natură a crea un cadru discriminatoriu la adresa persoanelor cu dizabilităţi. Aspectele sesizate intră sub incidenţa dispoziţiilor O.G. 137/2000 şi se sancţionarea părţii reclamate cu avertisment. Sursa: CNCD

Călin Popescu-Tăriceanu

Senat

Judetul in care candideaza: Bucuresti, Colegiul 2: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/bucuresti.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PNL


Discriminare pe criteriu de etnie

În data de 30 mai 2007, Călin Popescu Tăriceanu, atunci prim ministru al României a declarat: „Este vorba despre numărul de români, de cetăţeni români, atenţie, de cetăţeni români de etnie romă care constituie un grup de multe ori cu caracteristici infracţionale deosebit de periculoase care se înmulţeşte la Roma”. “Pentru ca vreau sa înţelegeţi foarte bine, daca Italia s-a făcut remarcată în anii 20 din cauza Mafiei, nu vreau ca România să-şi afecteze, să-şi strice imaginea din cauza acestor grupuri care comit toate infracţiunile posibile începând de la tâlharii, prostituţie, trafic de droguri, pedofilie şi se poate continua”.

 Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca declaratia lui Calin Popescu Taricenu nu i-a discriminat pe membrii minoritatii rrome din Romania.  Decizia a fost luata cu 5 voturi la doua. Unul din cei doi membri ai CNCD care au considerat ca Tariceanu i-a discriminat prin declaratiile sale pe rromii din tara noastra a fost presedintele CNCD Csaba Ferenc Asztalos.

În data de 22 august 2007, Călin Popescu Tăriceanu, atunci prim ministru al României, reacţionând la tensiunea interetnică din data de 21 august 2007 când aproximativ 200 de etnici maghiari, inarmati cu furci, topoare, bate, s-au adunat cu intenţia de a incendia casele romilor din localitatea Apaţa, judeţul Braşov:

„Nu putem să tolerăm situaţia când unii muncesc ăi alţii fură ceea ce unii muncesc”. Sursǎ: RomaniCRISS

Ludovic Orban

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Bucuresti, Colegiul 3: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/bucuresti.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PNL


Discriminare pe criteriul de gen  

2006 Declaraţia lui Ludovic Orban, preşedinte al PNL Bucureşti, citată în Evenimentul Zilei din 27 martie 2006 în care recomandă membrelor PNL (nominalizând negativ şi câteva persoane politice de sex feminin) să aleagă un alt traseu pentru promova politic decât varianta de a trece prin paturile

şefilor.

Colegiului Director al CNCD s-a autosesizat si a decis cu majoritate de voturi ca exista afirmatii cu caracter discriminatoriu prin care se transmit prejudecati cu privire la femeile de pe scena politica romaneasca si aplicarea unei sanctiuni contraventionale cu avertisment.

 

Discriminare pe criteriu de etnie

2009 Coaliţia anti-discriminare, din care fac parte mai multe ONG-uri, printre care Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul de Resurse Juridice şi APADOR-CH, a depus in noiembrie 2009 o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, împotriva lui Ludovic Orban. Coalitia a considerat discriminatorie urmatoarea declaratie a lui Ludoovic Orban

“Eu aş rezuma aşa: cine votează cu Băsescu, alcoolici, ţiganii (…) prostituatele, probabil, deşi mă îndoiesc că prostituatele vor vota cu Băsescu, având în vedere cum arată”

Consiliul national pentru combaterea discriminarii (CNCD)  a constat ca declaratiile au un caracter ofensiv la adresa romilor si a altor categorii sociale din Romania.

Dan Șova

Senat

Judetul in care candideaza: Olt, Colegiul 3: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/olt.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PSD


În data de 5 martie, Şova a făcut următoarele afirmaţii:

“pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta se datorează lui Antonescu”; “la Pogromul din Iaşi au murit 24 de evrei”; “armata germană este responsabilă pentru evenimentele din Iaşi”, în cadrul emisiunii “Oameni şi oameni”, de la postul The Money Channel.

Organizația non-guvernamentalǎ Romani CRISS şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) în România au depus plângere penală împotriva lui Dan Şova, pentru aceste afirmaţii. “În plângerea penală, depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se susţine că a fost încălcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negării Holocaustului, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Comunicatul afirmǎ: “Dl. Dan Şova a ignorat faptele istorice şi concluziile Comisiei Internaţionale pentru cercetarea Holocaustului Evreilor din România cu privire la faptul că, în perioada respectivă, au fost ucişi sau au murit din cauza regimului de exterminare din Transnistria între 280.000-380.000 de evrei români şi ucraineni. Au fost exterminaţi 155.000 de evrei cetăţeni români şi circa 115.000 evrei localnici, cetăţeni ucraineni din Transnistria. Astfel numărul evreilor exterminaţi sub guvernarea Antonescu totalizează 270.000 de suflete. În România, victime ale Holocaustului, ca urmare a deportării în Transnistria în perioada 1942-1944, au fost şi 36.000 de romi, dintre care în jur de 6.000 de copii”. (Antena 3)

Pe blogul personal Dan Şova și-a cerut scuze pentru afirmaţiile sale.

Sursǎ: http://www.antena3.ro/romania/plangere-penala-impotriva-lui-dan-sova-pentru-afirmatiile-despre-holocaust-158421.html

Razvan Adrian Papahagi

Camera Deputaților

Judetul in care candideaza: Cluj, Colegiul 1: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/cluj.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: ARD-PDL


Discriminare pe criteriu de gen, etnie, orientare sexualǎ și religie

În octombrie 2012, Adrian Papahagi a fǎcut urmǎtoarea afirmație pe profilul sǎu de Facebook:

„La urma urmei, dacă am ajuns să avem un premier plagiator, pucist și cheguevarist, de ce n-am avea în scurtă vreme o președintă romă, lesbiană și atee”

CNCD nu s-a pronunțat în acest caz. Afirmația a fost criticatǎ de Societatea Academicǎ din Romȃnia (SAR), Alina Mungiu-Pippi si Cirpian Ciucu

Sursa: Romania Curata, Contributors.ro

Mihail Neamtu

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Arad, Colegiul 1: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/arad.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: ARD-PNTCD


A publicat in revista Puncte Cardinale texte elogioase despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu.

În 5 noiembrie 2012 Mihail Neamţu a recitat primele doua strofe dintr- o poezie a lui Radu Gyr (Radu Demetrescu), poet si ideolog legionar.

Pasajul recitat:

“Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
Nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
Ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
Pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
Pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) a calalogat acest act ca fiind unul de “incitare la extremism și de ignorare deliberatǎ a antisemitismului promovat de legionari.”

“Domnul Mihail Neamțu a ales să promoveze ideologi legionari care au fost și rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetățenilor români vinovați de a se fi născut evrei.MCA România consideră scandalos, revoltător și împotriva legislației în vigoare discursul domnului Neamțu din data de 5 noiembrie a.c. susținut la evenimentul public de lansare a unei noi alianțe politice. Versurile recitate în fața unei numeroase asistențe fac parte din „opera” unui membru de seamă al Mișcării Legionare, comandant legionar și șef al regiunii Oltenia.

Surse:

RTV.NET: http://www.rtv.net/mihail-neamtu-acuzat-de-incitare-la-extremism-pentru-ca-a-recitat-o-poezie-a-lui-radu-gyr_52508.html#ixzz2Be9aFaOq

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13569717-centrul-pentru-monitorizarea-combaterea-antisemitismului-despre-discursul-lui-mihail-neamtu-scandalos-revoltator-mpotriva-legislatiei-vigoare-face-vinovat-incitare-extremism-ignorare-deliberata-antise.htm