Category Archives: Colaboratori Securitate

Mircea Vasile Cazan

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Sibiu, Colegiul 6: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/sibiu.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PNL


In adeverinta CNSAS din 2008 se mentioneaza ca SRI a comunicat faptul ca Mircea Vasile Cazan “figureaza cu fisa de evidenta ca s-a aflat in atentia Securitatii Iasi de la 04.12.1983 pana la 28.11.1989. Dupa aceasta data documentele s-au transferat la Securitatea Sibiu unde au fost distruse in timpul evenimentelor din 1989”.  Decizia a fost de necolaborare.

Ciprian Nica

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Vrancea, Colegiul 1: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/vrancea.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PSD


Deputatul Ciprian Nica, candidat în Colegiul uninominal 1 Focşani din partea USL PSD pentru Camera Deputaţilor, a fost declarat colaborator al fostei Securităţi printr-o decizie pronunţată de magistraţii Curţii de Apel de la Bucureşti, în luna octombrie 2012, în urma unui proces care a început în decembrie 2008. „Admite acţiunea. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii”, este verdictul dat la începutul lunii trecute de către instanţa de la Bucureşti şi pe care deputatul Nica l-a contestat deja în recurs. În 2008, pe când Ciprian Nicolae Nica era candidat PSD + PC în Colegiul 6 Adjud, acesta a fost verificat din oficiu pentru a se stabili dacâ a colaborat cu Securitatea. Conform Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), care a cerut instanţei să certifice calitatea de colaborator al Securităţii, în timp ce era elev la Liceul de Muzică şi Arte Plastice de la Ploieşti, actualul deputat social-democrat Ciprian Nica ar fi semnat un angajament de  colaborare cu fostul organ de represiune “pentru a asigura o supraveghere cât mai bună a mediului de elevi”. Sub numele de „Bratosin” (Dosarul Personal al col. „Bratoşin” nr. R 289541V1), Nica ar fi fost desemnat să dea note despre colegii săi, care ar fi ascultat postul de radio “Europa Liberă”. Potrivit CNSAS, “Bratosin” ar fi semnat angajamentul cu Securitatea pe 2 iunie 1976, acesta fiind ales “pentru a asigura o supraveghere cat mai bună a mediului de elevi”. Printre informările actualului deputat social democrat se numără nouă note olografe despre colegii săi care ascultau pe ascuns postul de radio Europa Liberă, dar şi despre prieteniile cu elevi veniţi din străinătate. “Vă informez ca numitul B. T. elev anul V la Chimie ascultă frecvent emisiunile postului Europa Liberă”, scria despre un coleg Ciprian “Bratosin” Nica, potrivit CNSAS. Despre alţi colegi, acesta informa util că “într-una din serile petrecute în camera elevului N. M. (Liceul de Arte Plastice), unul dintre elevii străini întreţinea discuţii politice despre diferenţa dintre viaţa din socialism şi capitalism. De asemenea, acest elev străin intretinea relații de prietenie si cu elevii din Palestina”, după cum scrie în dosarul său, aflat acum la Curtea de Apel Bucureşti. Deputatul spune că nu are ce să-şi reproşeze deoarece nu „a turnat” pe nimeni. „Acele note nu îmi aparţin şi tocmai asta am cerut să se constate printr-o expertiză solicitată în cadrul procesului. Este adevărat, am fost constrans să semnez acel angajament, altfel aş fi fost exclus din şcoală. Nu am colaborat însă niciodată efectiv cu fosta Securitate”, a declarat Ciprian Nica, pentru Ziarul de Vrancea.
Numãr unic dosar:     8247/2/2008 Curtea de Apel Bucuresti

Marin Almajanu

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Teleorman, Colegiul 6: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/teleorman.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PNL


In 2005 a primit verdict de necolaborare din partea CNSAS

Razvan Murgeanu

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Vaslui, Colegiul 3: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/vaslui.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: ARD-PDL


Razvan Murgeanu  a declarat in 2007  la BBC ca, in perioada in care era student, a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, dar ca ulterior nu a dat nici o declaratie despre acestia. In 2007 a primit verdict de necolaborare din partea CNSAS.

Gheorghe Netoiu

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Dolj, Colegiul 1: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/dolj.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: PP-DD


A recunoscut in declaratia pe propria raspundere ca a fost lucrator al Securitatii.

Şerban Petru Mihăilescu

Senat

Judetul in care candideaza: Botoșani, Colegiul 2: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/botosani.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-UNPR


Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis in 2007, in urma contestatiei depuse de catre Serban Mihailescu, ca acesta nu a colaborat cu fosta Securitate ca politie politica. In acest fel, ramane valabila decizia potrivit careia Serban Mihailescu a fost agent acoperit al fostului DIE, dar este respinsa hotararea anterioara potrivit careia el ar fi colaborat cu fosta Securitate ca politie politica.

Marian Enache

Camera Deputaților

Judetul in care candideaza: Neamț, Colegiul 8: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/neamt.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-UNPR


În 2009, CNSAS a emis adeverință de necolaborare pe numele lui Marian Enache. În adeverință se precizează că “SRI a comunicat că domnul Enache Marian figurează cu <<dosar F.R.(fond reţea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă>>”.

Ionel Arsene

Camera Deputaților

Judetul in care candideaza: Neamț, Colegiul 7: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/neamt.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PSD


În 2009, CNSAS a emis o adeverință în care constata următoarele: “Arsene Ionel este menţionat în dosarul fond reţea nr. R 225467 (cotă CNSAS), ce conţine procese verbale de constatare a distrugerii în timpul evenimentelor din decembrie 1989 a unor dosare personale şi mape anexă ale fostului Inspectorat de Securitate Neamţ. Domnia sa este menţionat cu dosar nr. 9159. Nu s-au identificat documente care să ateste transmiterea de informaţii Securităţii de către domnul Arsene Ionel”.

În condițiile în care dosarul lui Ionel Arsene a fost distrus în decembrie 1989, CNSAS a stabilit că acestuia “nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii”.

Ladislau Schwartz

Senat

Judetul in care candideaza: Mureș, Colegiul 2: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/mures.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: ARD-PDL


Adeverință de necolaborare din partea CNSAS în 2009.

Doru Oprișcan

Camera Deputaților

Judetul in care candideaza: Mureș, Colegiul 2: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/mures.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: ARD-PDL


În 2009 a primit verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS. Decizia CNSAS s-a bazat pe o notă transmisă de SRI care preciza că Doru Oprișcan “figurează pe o fișă de evidență <în atenție>, dar dosarul nu s-a clasat în arhivă”.

Sorin Roșca-Stănescu

Senat

Judetul in care candideaza: Dâmbovița, Colegiul 2: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/dambovita.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PNL

Sorin Roșca Stănescu a recunoscut că a colaborat din 1973 cu Securitatea, sub numele conspirative „Deleanu” si „H15”, dar a afirmat că a făcut-o în scop antiterorist, oferind informații doar Brigăzii Antiteroriste a Securității. CNSAS a emis doua adeverinte una de colaborare (in 2002) si alta de necolaborare a lui Rosca Stanescu cu Securitatea, in 2010. In adeverinta numarul 10546 se precizeaza ca lui Sorin Rosca Stanescu “nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii”.

Florin-Costin Pâslaru

Camera Deputatilor

Judetul in care candideaza: Galați, Colegiul 6: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/galati.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PSD

25.05.2010 Instanta a constat intr-o decizie definitiva si irevocabila calitatea lui

Florin-Costin PÂSLARU de colaborator al securitatii. Potrivit dosarului de la CNSAS, Paslaru a colaborat cu Securitatea in perioada in care era student si din proprie initiativa. In 1980 el a semnat angajamentul si a primit numele conspirativ “Pintea.

Dan Voiculescu

Senat

Judetul in care candideaza: Bucuresti, Colegiul 8: http://www.becparlamentare2008.ro/coleguni/bucuresti.pdf

Alianta/Partidul pentru care candideaza: USL-PC


Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in 2011,  printr-o decizie definitiva si irevocabila, că Dan Voiculescu este colaborator al fostei Securităţi, cu numele conspirativ “Felix”.